Toggle Menu

Клавиатури

Клавиатурата на лаптопа е изложена на различни опасности - потребителите често изливат течност върху нея, засипват я с трохи от сандвичи, с голяма сила натискат клавишите или я излагат на пряка слънчева светлина. В резултат на това клавиатурата бързо се износва и поврежда. Когато това се случи, пред собственика на лаптопа има две възможности - ремонт на клавиатурата или се изпраща за скрап и се заменя с нова.

В някои случаи при повреда на един до няколко клавиша е възможна смяната им и частичен ремонт, но съществува вариант възстановяването да е невъзможно и тогава смяната на клавиатурата на лаптопа е наложителна.

Клавишите престават да реагират при натискане в случаите, когато е имало късо съединение и/или токов удар. Повреждат се пластините, разположени между клавишите и подложката на клавиатурата. Това най-често се случва при заливане на клавиатурата с течност и рядко се дължи на производствен дефект. Възстановяването на нормалната работа на клавиатурата съвсем не е бърза работа, тъй като често се налага да се разглоби цялата и да се почистят бутоните един по един. После пак така прецизно да се върнат по местата им. Описаната процедура далеч не е за неподготвен човек и използването на сервизни услуги би бил разумен избор в случая.

Трябва да се кажа, както практиката показва, че в повечето случаи е по-добре да се замени клавиатурата с нова пред избора на ремонтирането й. Разглобяването й е процес трудоемък и отнемащ много време и в крайна сметка подмяната може да струва по-евтино. А и новата клавиатура ще е работи по-стабилно и ще има гаранция.

Клавиатурата за лаптоп при почти всички модели са уникални и трябва да са в строго съответствие с марката (производителя) на вашия лаптоп, като се фокусирате върху съвместимите модели. Всяка марка се отличава с конструктивни особености и функционални възможности на клавиатурата, на което трябва да се обърне внимание в процеса на покупка.

Основните фактори при избор на клавиатура трябва да са:

  • Съвместимост с модела на марката;
  • Отсъствието на видими дефекти;
  • Предпочитания за цвят и символи за писане.

Съвременният компютърен пазар предлага огромен брой възможности за избор на устройства за въвеждане на информация, съобразени с вашите предпочитания, в това число и при избора на клавиатура за вашия лаптоп.

Как да съхраним дълго клавиатурата

Компютърната клавиатура - това е сложно технологично устройство, което изисква грижовно и внимателно боравене от страна на потребителя.

  • Да пазим клавиатурата чиста - това е първата заповед за дълга и надеждна експлоатация. При почистването не използвайте агресивни препарати, изберете мека салфетка или кърпа за забърсване.
  • Предотвратяване изливането на течности върху панела – така ще запазим чувствителните към замърсяване и овлажняване вътрешни елементи, които осигуряват работата на безконтактните и електронни компоненти.
  • В процеса на работа се старайте да не натискате със сила клавишите – така те по-бързо ще загубят своята чувствителност и съответно ще се наложи подмяна на клавиатурата.

Клавиатурите са US лейаут. Ако държите клавиатурата да има напечатани БДС символи, моля изберете опцията "Клавиатурата да има кирилица по БДС" . Тази опция оскъпява клавиатурата с 5 лв , нужни са за да платим на фирма, която гравира българските букви.

Моля имайте предвид, че ако пишете на фонетична кирилица, / с латинските букви - А - А .D - Д , T - T /, не е необходимо да имате гравирана БДС подредба. Даже дори пречи.